Navigatiegeleide biopsie

Als er op een hersenscan een afwijking is geconstateerd, meestal een tumor, moet er vaak eerst een biopsie genomen worden. Bij een biopsie wordt met een kleine operatie een klein stukje weefsel weggehaald uit de hersenen. Dit weefsel wordt onderzocht om te bepalen wat het precies is en welke behandeling en/of verdere operatie noodzakelijk is.

Er zijn een aantal soorten biopten: onder andere een stereotactisch biopt, een navigatiegeleid biopt en een open biopt. Een navigatiegeleid biopt wordt ook wel een 'frameless' biopsie genoemd, omdat er, anders dan bij het stereotactisch biopt, geen gebruikt wordt gemaakt van een frame. Bij een navigatiegeleid biopt wordt voor de operatie een MRI scan gemaakt om de positie van het afwijkende weefsel te bepalen. Deze scan wordt ingeladen in het navigatieprogramma en deze berekent tijdens de operatie de exacte plek voor de biopsie en de diepte van de naald. Voor meer informatie over het stereotactische biopt, klik op de link onder 'Gerelateerde aandoeningen' onderaan deze pagina.

De ingreep

Bij het navigatiegeleide biopt maakt de neurochirurg na de narcose een kleine snee in de huid en maakt met een boor een klein gaatje in de schedel. Door dit gaatje wordt een dunne biopsienaald geschoven, precies tot de plek waar het afwijkende weefsel zich bevindt. Daar wordt een stukje weefsel weggehaald. De naald wordt vervolgens verwijderd en de huid wordt gehecht.

De uitslag

Het uitgenomen weefsel wordt naar het laboratorium gestuurd voor onderzoek. De uitslag van dit onderzoek is meestal binnen 10 werkdagen bekend. Aan de hand van de uitslag kan vervolgens bepaald worden welke behandeling en/of operatie nodig is.

Binnen het UNCH is het Haaglanden Medisch Centrum gespecialiseerd in navigatiegeleide biopten.

Ons advies