Buisvorming in het ruggenmerg (Syringomyelie)

Syringomyelie is de term die gebruikt wordt om holtevorming in het ruggenmerg aan te geven (syrinx = buis, myelon = ruggenmerg). Het gaat niet om holtes als gevolg van tumoren, cystes of bloedingen, maar het betreft een aandoening waarvan de ontstaanswijze ingewikkeld en niet volledig begrepen is. Syringomyelie komt meestal voor in het ruggenmerg van de halswervelkolom, maar kan zich uitbreiden tot ver naar beneden.

Symptomen

De symptomen van een syringomyelie worden veroorzaakt door de toegenomen druk in het ruggenmerg en beknelling van de zenuwen. De volgende klachten kunnen hierbij ontstaan:

  • Pijn in armen en/of benen

  • Gevoelsstoornissen in armen, benen en/of delen van de romp

  • Krachtsverlies in armen en/of benen

  • Co√∂rdinatieproblemen

Behandeling

Afhankelijk van de ernst van de klachten is het mogelijk om een syringomyelie te opereren, maar dit is een ingewikkelde procedure en niet altijd succesvol. De betrokken artsen zullen samen met u een afweging maken.

Binnen het UNCH kunt u terecht bij het LUMC, HagaZiekenhuis en Haaglanden Medisch Centrum voor diagnostiek en behandeling bij een syringomyelie. Uitgebreidere informatie over deze aandoening kunt u vinden op de website van de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie (NVvN).