Printen
17 / 09 / 2020

DECSA Studie

Printen

Een chronisch subduraal hematoom is een hersenbloeding aan de buitenkant van de hersenen tussen de twee buitenste hersenvliezen in. Momenteel is een operatie door middel van boorgatdrainage de meest toegepaste behandeling in Nederland om het bloed te verwijderen.

Echter kan deze operatie, zoals alle operaties, soms problemen (complicaties) geven. Daarom wordt in verschillende ziekenhuizen in plaats van een operatie het medicijn dexamethason gegeven als alternatieve behandeling. Dexamethason is voor deze toepassing echter nog niet goed onderzocht en daarnaast duurt het mogelijk langer voordat er een gunstig effect zichtbaar is. Omdat het tot op heden onbekend is welke behandeling er beter is, willen wij dit onderzoeken in de DECSA – studie: ‘Dexamethasone therapy in symptomatic chronic subdural hematoma: Effect of initial corticosteroid therapy versus primary surgery on clinical outcome’

Het doel van dit onderzoek is evalueren of de behandeling met het medicijn dexamethason (afgekort als DXM) even effectief is als een operatie bij patiënten met een bepaald type hersenbloeding, namelijk een chronisch subduraal hematoom (afgekort als CSDH). De werking,  veiligheid en de kosten van een operatie, door middel van het plaatsen van boorgaten in de schedel (boorgatdrainage), vergelijken we met de werkzaamheid, veiligheid en de kosten van het geneesmiddel dexamethason. Het onderzoek wordt uitgevoerd in verschillende Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het LUMC, HagaZiekenhuis en Haaglanden Medisch Centrum.

Voor meer informatie kijkt u op de website van de studie.