Aangezichtspijn (Trigeminusneuralgie)

Trigeminusneuralgie is een vorm van aangezichtspijn waarbij de patiënten last hebben van kortdurende heftige pijnscheuten in het aangezicht. De zenuw ‘nervus trigeminus’ is verantwoordelijk voor het gevoel in het aangezicht. De zenuw heeft drie aftakkingen; één voor het voorhoofd en de ogen, één voor de wang, neus en bovenkaak en één voor de onderkaak, het ondergebit, de tong en de kin.

De Amerikaanse neurochirurg Peter Jannetta heeft aangetoond dat een trigeminusneuralgie kan worden veroorzaakt doordat de nervus trigeminus wordt geïrriteerd door een kronkel van een nabijgelegen (slag)ader op een specifiek zeer gevoelig plekje van de zenuw. Hierdoor is de zenuw abnormaal gevoelig geworden en kunnen geringe prikkels uit het gelaat heftige pijnscheuten veroorzaken.

Symptomen

De klachten van trigeminusneuralgie bestaat uit aanvalsgewijze pijn in een gedeelte van het gelaat, aan één zijde. Tussen de pijnaanvallen door is er geen sprake van pijn en is het gevoel normaal. De pijn kan worden opgewekt door kou of bewegingen in het gelaat, zoals praten, kauwen en slikken. Verder kan de pijn worden opgewekt door het aanraken van een bepaalde plek in het betrokken gebied.

Behandeling

Als eerste zal worden geprobeerd om de klachten te verminderen met medicijnen. Mocht dit niet voldoende effect hebben, dan kan een operatie overwogen worden, bestraling of het aanprikken van een zenuwknooppunt. Bij de operatie (de Janetta procedure) wordt het bloedvat van de zenuw losgemaakt en worden ze gescheiden met kunststof materiaal om te voorkomen dat ze elkaar weer raken.

Binnen het UNCH is het Haaglanden Medisch Centrum gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van patiënten met een trigeminusneuralgie. Uitgebreidere informatie over deze aandoening kunt u vinden op de website van de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie (NVvN).

Ons advies