Neurochirurgie bij pijn

Door een aandoening aan de lage rugwervels kunnen één of meerdere zenuwwortels beschadigd raken en dit kan blijvende pijnklachten geven. Als een operatie niet meer mogelijk is, kan een neurolyse (wortelblokkade) overwogen worden om de pijn te verminderen en om de aangedane zenuw te verdoven.

Dit gebeurt door in de buurt van een zenuwwortel een verdovende en ontstekingsremmende vloeistof in te spuiten. Soms wordt ook wat vloeistof aangebracht in de tussenwervelgewrichten. De behandeling wordt één of twee keer uitgevoerd.

Een wortelblokkade kan ook worden toegepast om te achterhalen waar de pijn vandaan komt, als dit niet met een MRI vastgesteld kan worden.

Neurostimulator

Als na een operatie pijn aan de rug of benen blijft bestaan, kan ook een neurostimulator worden geïmplanteerd. Dit is een apparaatje die via een elektrode stroompjes afgeeft aan het ruggenmerg. De behandeling heeft als doel om de pijnprikkel van de zenuwen naar de hersenen te onderdrukken of onderbreken.

Binnen het UNCH kunt u terecht bij het HagaZiekenhuis voor pijnbestrijding (wortelblokkade of een pulsgenerator) bij een aandoening van de lage rugwervels.

Ons advies