Zenuwtumor

Perifere zenuwtumoren zijn zeldzame tumoren die overal in het lichaam kunnen voorkomen. Zenuwtumoren zijn vrijwel altijd goedaardige tumoren, het meest voorkomend is het schwannoom. Behandeling is middels een operatie, maar vaak kan er ook worden afgewacht. Sommige patiƫnten hebben een aanleg voor het verkrijgen van meerdere zenuwtumoren. Bij de hersenzenuwen die zich binnen de schedel bevinden is dat wel zo. De bekendste vorm van een zenuwtumor van de hersenzenuwen is de Brughoektumor (voor meer informatie over de Brughoektumor, klik op de link bij 'Gerelateerde aandoeningen' onderaan deze pagina).

Symptomen

Een zenuwtumor voelt aan als een zwelling die bij aanraking het gevoel van een elektrische stroom langs de zenuw kan geven. Er kan invaliderende pijn optreden, maar er treedt meestal geen neurologische uitval op; spierkracht en gevoel blijven intact. De kwaadaardige (maligne) perifere zenuwschede tumoren (MPNST) groeit sneller en veroorzaakt naast progressieve uitval van gevoel en kracht ook veel pijn.

Behandeling

Goedaardige zenuwtumoren zijn vaak goed te behandelen met een operatie met sparen van de functie. Een kwaadaardige zenuwtumor moet in zijn geheel verwijderd worden. Hierbij gaan alle functies van de desbetreffende zenuw verloren. In de regel wordt aanvullende radiotherapie gegeven om lokale tumorcontrole te verkrijgen.

Binnen het UNCH kunt u terecht in het LUMC en het HMC voor de diagnostiek en behandeling van goedaardige zenuwtumoren. De behandeling van kwaadaardige zenuwtumoren wordt binnen een multidisciplinair team in het LUMC uitgevoerd.