Zenuwletsel

Zenuwletsel veroorzaakt veelal uitval van de functie die de zenuw aanstuurt, als ook gevoelsverlies en pijn. Afhankelijk van de locatie van het letsel kunnen arm- of beenfuncties uitvallen. Zenuwletsels kunnen zeer invaliderend zijn en de behandeling verschilt afhankelijk van het type letsel, de zenuw en de leeftijd van de patiƫnt. Zenuwletsel kan op verschillende manieren ontstaan. De zenuw kan beschadigd raken door iets scherps (zoals een glasverwonding), beknelling of overrekking. Het is van belang dat er bij een totaal letsel een tijdige analyse en eventueel hersteloperatie wordt uitgevoerd om functie terug te krijgen.

Plexus Brachialis

Een zeldzaam zenuwletsel is letsel aan de Plexus Brachialis. Overrekking kan bijvoorbeeld plaats vinden bij een motorongeval of bij een baby tijdens een gecompliceerde bevalling. Voor meer informatie over dit specifieke letsel, ga naar 'Plexus Brachialis Letsel' op deze website. 

Ernst van zenuwletsel

Er zijn vier gradaties waarop een zenuw beschadigd kan raken:

  1. De zenuw is niet kapot maar kan tijdelijk geen elektrische signalen doorgeven. De zenuw herstelt binnen enkele dagen tot weken.

  2. De zenuwvezels gaan kapot, maar de isolatielaag van de zenuw blijft intact. Zenuwvezels groeien langzaam weer aan en (bijna) volledig herstel zal zonder operatie binnen enkele maanden optreden.

  3. Zowel de zenuwvezels als de isolatielaag van de zenuw worden beschadigd. De zenuwvezels gaan opnieuw groeien, maar doordat de isolatie ontbreekt, ontstaat er een kluwen van zenuwvezels. De zenuwvezels bereiken de spier niet. Bij dit type letsel treedt geen spontaan herstel op en is een operatie noodzakelijk.

  4. Er ontstaat zenuwlittekenweefsel. Het contact met de spier wordt niet hersteld.

Behandeling

Afhankelijk van de ernst en oorzaak van het letsel wordt bij volwassenen zo snel mogelijk (binnen enkele dagen) een operatie uitgevoerd of wordt eerst afgewacht of er natuurlijk herstel optreedt.

Binnen het UNCH kunt u terecht in het LUMC en HMC voor de diagnostiek en behandeling van traumatische zenuwletsels.