Plexus Brachialis letsel

Een zeldzaam zenuwletsel is letsel aan de Plexus Brachialis. De Plexus Brachialis is een vlechtwerk van zenuwen in de nekregio, waarna de zenuwen uitlopen naar de schouder, arm en de hand. Dit vlechtwerk kan bij een baby beschadigd raken tijdens de geboorte, maar bij volwassenen bijvoorbeeld door een (verkeers)ongeval. In zeldzame gevallen kan de zenuw worden aangetast door een ontsteking (syndroom van Parsonage en Turner).

Symptomen

Symptomen bij letsel aan de Plexus Brachialis zijn afhankelijk van de ernst van de schade aan de zenuwen, maar kunnen onder andere bestaan uit:

  • Pijn in de schouder/oksel
  • Krachtverlies in de arm/hand
  • Tintelingen in de arm/hand

Behandeling

Rekletsel van de plexus brachialis is een gesloten letsel; de zenuwen kunnen vanaf de buitenkant niet worden gezien. Zonder operatie is het niet mogelijk om met zekerheid vast te stellen of er kans is op spontaan deels/volledig herstel. Afhankelijk van de ernst en oorzaak van het letsel wordt bij volwassenen zo snel mogelijk (binnen enkele dagen) een operatie uitgevoerd of wordt eerst afgewacht of er natuurlijk herstel optreedt.

Binnen het UNCH is het LUMC gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van patiĆ«nten met een Plexus Brachialis zenuwletsel. Uitgebreidere informatie over deze aandoening kunt u vinden op de website van het ZenuwCentrum

Ons advies