Stereotactische biopsie

Als er op een hersenscan een afwijking is geconstateerd, meestal een tumor, moet er vaak eerst een biopsie genomen worden. Bij een biopsie wordt met een kleine operatie een klein stukje weefsel weggehaald uit de hersenen. Dit weefsel wordt onderzocht om te bepalen wat het precies is en welke behandeling en/of verdere operatie noodzakelijk is.

Er zijn een aantal soorten biopten: onder andere een stereotactisch biopt, een navigatiegeleid biopt en een open biopt. Een stereotactisch biopt wordt ook wel een 'frame based' biopsie genoemd. Bij een stereotactisch biopt wordt het hoofd in een speciaal frame geplaatst. Met dit frame om wordt een CT-scan gemaakt om de exacte plek voor de biopsie te berekenen en de diepte van de naald. Dit type biopsie wordt vooral toegepast bij diep-gelegen kleine weefselafwijkingen in de hersenen, maar ook bij Deep Brain Stimulation (DBS). Voor meer informatie over DBS of het navigatiegeleide biopt, klik op de link onder 'Gerelateerde aandoeningen' onderaan deze pagina.

De ingreep

Een stereotactisch biopt kan onder volledige narcose of plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Wanneer het de bedoeling is om zeer specifiek gebieden van de hersenen te testen, te stimuleren of uit te schakelen zal het noodzakelijk zijn dat de patiĆ«nt wakker is, zodat alle neurologische functies continu kunnen worden beoordeeld. De neurochirurg maakt na de narcose een kleine snee in de huid en maakt met een boor een klein gaatje in de schedel. Door dit gaatje wordt een dunne biopsienaald geschoven, precies tot de plek waar het afwijkende weefsel zich bevindt. Daar wordt een stukje weefsel weggehaald. De naald wordt vervolgens verwijderd en de huid wordt gehecht.

De uitslag

Het uitgenomen weefsel wordt naar het laboratorium gestuurd voor onderzoek. De uitslag van dit onderzoek is meestal binnen 10 werkdagen dagen bekend. Aan de hand van de uitslag kan vervolgens bepaald worden welke behandeling en/of operatie nodig is.

Binnen het UNCH is het HagaZiekenhuis gespecialiseerd in stereotactische biopten.

Ons advies