Bloedvatmisvorming hersenen (Aneurysma)

Een aneurysma in de hersenen is een uitstulping van de wand van een hersenslagader en bevindt zich vrijwel altijd op de splitsing van twee slagaders. Het aneurysma kan het beste worden vergeleken met een fietsband waarbij er een gat in de buitenband zit en op die plaats de binnenband naar buiten puilt. De uitpuiling gebeurt onder invloed van de bloeddruk en kan na verloop van tijd barsten. Er ontstaat dan een bloeding die hersengebieden kan beschadigen.

Symptomen

Een bloeding uit een aneurysma treedt meestal op tussen de hersenvliezen, dit heet een subarachnoïdale bloeding (SAB). Dat komt doordat een hersenaneurysma meestal op één van de grotere hersenslagaders zit, aan de buitenzijde van de hersenen, in het spinnenwebvlies (de arachnoidea). De symptomen van een subarachnoïdale bloeding zijn:

  • Acute hoofdpijn en nekpijn

  • Bewusteloosheid

  • Misselijkheid en overgeven

  • Epileptische trekkingen van de ledematen

  • Acute verlammingsverschijnselen (armen en benen niet meer kunnen bewegen)

Behandeling

Operatie van een hersenaneurysma is niet altijd noodzakelijk of wenselijk. Er zijn verschillende factoren die hierbij een rol spelen; de gezondheidstoestand en conditie van de patiënt, diens leeftijd, de plaats van het aneurysma, de grootte van het aneurysma, de potentiële risico’s van de behandeling en uiteraard de wensen van de patiënt.

Binnen het UNCH is het Haaglanden Medisch Centrum gespecialiseerd de diagnostiek en de behandeling van patiënten met een hersenaneurysma. Uitgebreidere informatie over deze aandoening kunt u vinden op de website van de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie (NVvN).

Ons advies