Hersenvliestumor (Meningeoom)

Hersenvliezen liggen onder het schedeldak. Ze omsluiten de hersenen en het ruggenmerg en dienen ter bescherming. Een hersenvliestumor is een goedaardige tumor, die slechts heel zelden kwaadaardig kan ontaarden. De tumor komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, wat te maken heeft met de gevoeligheid ervan voor hormonen. Meestal ontstaat de tumor op middelbare leeftijd.

Symptomen

Een meningeoom is een langzaam groeiende tumor en hierdoor ontstaan de verschijnselen vaak heel langzaam en sluipend. Als de tumor zich in het hoofd bevindt, zijn symptomen meestal het gevolg van verhoogde druk in het hoofd. Naast verhoogde druk, heeft ook de locatie van de tumor in het hoofd invloed op de symptomen:

  • Hoofdpijn

  • Misselijkheid en braken

  • Gedragsveranderingen

  • Spraakstoornissen

  • Verlammingsverschijnselen

  • Dubbelzien

  • Epileptische aanvallen

Bij een lokalisatie in het achterhoofd kan een stoornis optreden van de circulatie van het hersenvocht met optreden van een waterhoofd (hydrocefalie). Wanneer een hersenvliestumor in het wervelkanaal groeit ontstaan verschijnselen van druk op het ruggenmerg, zoals verlammingsverschijnselen en gevoelsstoornissen. Ook kunnen stoornissen van de sluitspieren optreden.

Behandeling

De behandeling hangt af van de lokalisatie, grootte en groeisnelheid van de tumor. Er zijn drie behandelmogelijkheden: afwachten en vervolgen met hersenscans, bestraling en opereren.

Binnen het UNCH kunt u terecht in het LUMC en het Haaglanden Medisch Centrum voor de diagnostiek en behandeling van hersenvliestumoren in de schedelbasis (het onderste gedeelte van de schedel waar de hersenen op steunen). Uitgebreidere informatie over deze aandoening kunt u vinden op de website van de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie (NVvN).