Uitzaaiingen naar de hersenen (Metastasen)

Metastasen zijn uitzaaiingen van kwaadaardige tumoren die ergens anders in het lichaam zijn ontstaan, de primaire tumor. Uitzaaiingen van primaire tumoren kunnen overal in het lichaam optreden. De tumoren die meestal aanleiding geven tot metastasen naar de hersenen zijn longkanker, borstkanker en melanoom (kwaadaardige moedervlek).

Symptomen

Hersenmetastasen liggen meestal net onder de buitenste laag van de hersenen, de hersenschors. Het is niet uitzonderlijk dat er meerdere tegelijk optreden. Ook worden hersenmetastasen vaker gezien in de kleine hersenen (cerebellum). De symptomen zijn afhankelijk van de exacte locatie van de metastasen in de hersenen, maar kunnen onder andere de volgende klachten geven:

  • Hoofdpijn
  • Gedragsveranderingen
  • Verlammingsverschijnselen
  • Spraakstoornissen
  • Epileptische aanvallen

Behandeling

De behandeling van (een) enkele/(n) hersenmetastase(n) is vaak  een operatie en/of precieze bestraling (stereotactische bestraling). Het doel van een operatie is soms het bevestigen van de diagnose en het bepalen van de beste therapie of het verbeteren van de klachten van een patient.

Binnen het UNCH is het Haaglanden Medisch Centrum gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van patiĆ«nten met hersenmetastasen. Uitgebreidere informatie over deze aandoening kunt u vinden op de website van de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie (NVvN).

Ons advies