Uitzaaiingen naar de wervelkolom (Metastasen)

Metastasen zijn uitzaaiingen van kwaadaardige tumoren die ergens anders in het lichaam zijn ontstaan, de primaire tumor. Uitzaaiingen van primaire tumoren kunnen overal in het lichaam optreden, als gevolg van versleping van de tumorcellen via de bloed- en/of lymfebaan. De tumoren die meestal aanleiding geven tot metastasen naar de wervelkolom zijn borstkanker, longkanker, prostaatkanker en bepaalde vormen van bloedkanker, maar ook andere vormen zijn mogelijk.

Symptomen

Een metastase in de wervelkolom kan zich beperken tot alleen het bot en geeft dan weinig tot geen klachten. Als de tumor buiten het bot groeit, kan de tumor op de zenuwbanen in het ruggenmerg drukken. Dit kan de volgende symptomen geven:

  • Krachtverlies in armen en/of benen

  • Gevoelloosheid

  • Verminderde controle over de sluitspieren (voor urine en ontlasting)

Behandeling

Als de tumor zich tot het bot beperkt zal er behandeld worden met bestraling en soms met chemotherapie die al gegeven werd voor de primaire tumor. Er zal soms besloten worden om te opereren, als bijvoorbeeld de stabiliteit van de wervelkolom bedreigd is.

Binnen het UNCH kunt u terecht in het Haaglanden Medisch Centrum voor de diagnostiek en behandeling van wervelkolommetastasen. Uitgebreidere informatie over deze aandoening kunt u vinden op de website van de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie (NVvN).

Ons advies