Ruggenmergtumor (primair)

Een ruggenmergtumor kan ontstaan in verschillende delen van de rug: de wervels, het bot, het ruggenmergvlies, maar ook tumoren van de zenuwwortels en tumoren die uitgaan van het weefsel van het ruggenmerg zelf. Primaire ruggenmergtumoren zijn meestal goedaardig, maar kunnen wel klachten geven. Als de tumor een uitzaaiing is van een andere tumor, spreken we van ‘metastasen’. Klik voor meer informatie over metastasen op de link bij 'Gerelateerde aandoeningen onderaan deze pagina.

Symptomen

De symptomen van een primaire ruggenmergtumor zijn afhankelijk van het type tumor en de locatie van de tumor in de rug. De tumor kan bijvoorbeeld op de zenuwen en bloedvaten in de rug drukken en de volgende symptomen geven:

  • Pijn

  • Krachtverlies in armen en/of benen

  • Coördinatieproblemen

  • Gevoelsstoornissen (tintelingen of dof gevoel)

  • Verminderde controle over de sluitspieren (voor urine en ontlasting)

Behandeling

Om het type ruggenmergtumor vast te stellen wordt meestal een stukje weefsel weggehaald via een kleine operatie of alleen met een naald en lokale verdoving. Als de tumor beknelling geeft van weefsel, zal deze operatief worden verwijdert. Soms is het noodzakelijk dat de wervelkolom verstevigd of gereconstrueerd moet worden.

Binnen het UNCH is het LUMC gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van patiënten met een ruggenmergtumor. Uitgebreidere informatie over deze aandoening kunt u vinden op de website van de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie (NVvN).

Ons advies