Hernia van de borstwervelkolom (thoracaal)

Een hernia is een ander woord voor uitstulping. Een uitstulping van een tussenwervelschijf van de rug kan druk geven op het ruggenmerg, waardoor pijnklachten kunnen optreden. Bij druk op het ruggenmerg kunnen neurologische uitvalsverschijnselen ontstaan in armen en/of benen, zoals verlamming, gevoelloosheid en incontinentie. Hernia's kunnen overal in de wervelkolom voorkomen, maar het meest frequent zijn de hernia's in de onderrug en nek. Hernia's van de borstwervelkolom (thoracale wervelkolom) zijn erg zeldzaam: minder dan 0.5% van de hernia's die worden geopereerd bevinden zich in de borstwervelkolom.

Symptomen

De klachten hangen samen met de grootte en locatie van de hernia. Een hernia in de borstwervelkolom kan de volgende klachten geven:

 

  • Pijn midden onder de schouderbladen, soms met uitstraling langs de rib(ben)
  • Eénzijdige vermindering van het gevoel van de borstkas
  • Gevoelsverlies in delen van de romp en/of benen
  • Krachtsvermindering benen
  • Incontinentie

Behandeling

Veel hernia’s worden zonder operatie behandeld. Een operatie wordt alleen gedaan bij ernstige pijnklachten en/of ernstige neurologische uitvalsverschijnselen.

Binnen het UNCH is het Haaglanden Medisch Centrum gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van patiënten met een hernia in de borstwervelkolom. Uitgebreidere informatie over deze aandoening kunt u vinden op de website van de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie (NVvN).

Ons advies