Scoliose

Vanaf de voor- en achterkant gezien is een normale wervelkolom recht; de afzonderlijke ruggenwervels liggen dan in één lijn boven elkaar. Bij een scoliose vertoont de wervelkolom één (C-vorming) of twee (S-vorming) zijwaartse kromming(en). Bovendien draait de wervelkolom bij een scoliose vaak ook om de lengteas. Hierdoor vervormt de borstkas en kan een ‘bochel’ ontstaan. De oorzaak van de scoliose is in de meeste gevallen onbekend, is soms aangeboren, maar kan ook ontstaan door bestraling, ouderdom of een dwarslaesie.

Symptomen

Omdat men door de kromming(en) en eventuele draaiing scheef staat en de ribben gedraaid zijn, kunnen organen in de borstkas in de verdrukking komen. Dit is vaak zichtbaar in de houding. De ernst van de aandoening en klachten die hiermee gepaard gaan, kunnen per persoon sterk verschillen. Ook kan een scoliose de volgende klachten geven:

  • Rugpijn

  • Verminderde bewegelijkheid van de wervelkolom

  • Problemen met de ademhaling

  • Vermoeidheid

Behandeling

Afhankelijk van de ernst van de klachten kunnen fysiotherapie en correctiemiddelen als een korset worden ingezet om de klachten te verminderen en/of om verergering te voorkomen. Bij een grote kromming met veel klachten kan een operatie overwogen worden om de kromming te corrigeren en stabiliseren.

Binnen het UNCH kunt u terecht in het HagaZiekenhuis en het Haaglanden Medisch Centrum voor de operatieve behandeling van een complexe scoliose.