Paraganglioom

Paragangliomen zijn zeldzame, langzaam groeiende, vaatrijke tumoren die dicht tegen zenuwen en bloedvaten aanliggen. Een paraganglioom kan op verschillende plekken voorkomen, zoals de hals of het oor (we spreken dan van een glomustumor), in de bijnieren (ook wel feochromocytoom genoemd) of in de buik of borstkas. Ze zijn bijna nooit kwaadaardig en leiden dus niet tot een lagere levensverwachting, maar afhankelijk van hun plek in het lichaam of eventuele stresshormonen die ze aanmaken, kunnen ze wel klachten geven. Een paraganglioom kan erfelijk zijn.

Symptomen:

Of en hoeveel klachten een paraganglioom geeft, hangt af van de plaats en de grootte van de tumor en of er sprake is van hormoonproductie. De klachten kunnen zeer in ernst wisselen, maar in zijn algemeenheid groeien paragangliomen heel langzaam en geven ze zeker in het begin weinig klachten.

Een paraganglioom in het hoofd-halsgebied (glomustumor) kan de volgende klachten geven:

  • Slechthorendheid
  • Heesheid
  • (Kloppend) oorsuizen
  • Slikklachten
  • Duizeligheid
  • Aangezichtsverlamming

Behandeling:

De mogelijke behandelingen van een paraganglioom zijn divers. Zo is voor glomustumoren afwachten vaak de beste optie en worden hormoonproducerende paragangliomen op andere plekken in het lichaam in principe geopereerd. De grootte en groeisnelheid van de tumor spelen hierbij een rol.

Binnen het UNCH is het LUMC gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van patiƫnten met een paraganglioom. Meer informatie over deze tumor vindt u op de website van het LUMC.

Ons advies